Bagværk

Koldhævede boller med surdej og Ølandshvedemel

Disse bolle blev til, fordi jeg for en del år siden så et program i tv omkring glutenallergi. Det var en dokumentar omkring nogle forsøg, som svenske og norske forskere havde lavet. De undersøgte om mennesker med cøliaki kunne spise brød,lavet på almindelig hvedemel, hvis det var hævet i mellem 48 og 72 timer. Deres konklusion var at efter 48 timer, så havde mange ingen udfordringer med at spise brødet og efter 72 timer kunne stort set alle testpersoner spise brødet uden gener. Jeg har aldrig siden kunnet finde programmet, så jeg kan ikke henvise til noget videnskabeligt.

Men da jeg selv ikke tåler gluten i almindelige mængder blev programmet en gave til mig og efterfølgende har jeg bagt disse boller, når trangen til "en rigtig bolle" kommer og jeg har ingen gener ved at spise brødet. Jeg er ikke påvist med cøliaki, men min fordøjelse er ikke fan af gluten

Ingredienser:


  • 5 dl. koldt vand
  • 4 dl. kogende vand
  • 1 dl. surdej (en klump fra din sidste portion boller). Første gang har du jo ikke dette, derfor bruger du første gang det dobbelte i gær end ellers.
  • 1 spsk groft salt
  • 5-10 gram gær (20 gram første gang)
  • 1 pose Ølandshvedemel, 1 kg (Gram Slot, REMA 1000). Kom melet i lidt efter lidt. Nogle gange skal der lidt mere mel i. Her kan du sagtens bruge andet hvedemel end Ølandshvdemel.


Fremgangsmåde:


  1. Det våde røres sammen med salt, gær og surdej. Melet røres i.Jeg bruger en røremaskine og jo længere det kører jo bedre.
  2. Dejen er stadig lidt "fedtet".
  3. Så står den i køleskabet indtil den skal bruges. Jeg lader den stå i minimum 2 døgn, før jeg tager af den.
  4. Så kommer jeg koldtvand på en ske og lader skeen forme bollerne. Bollerne bages ved 210-220 grader til de er gyldne (tyve minutters tid - tror jeg). Det bedste er, hvis pladen har stået i ovnen og bollerne kommes på den, når den er brændende varm.
  5. Husk at gemme en klump dej til næste portion.


PS: Disse boller serveres til morgenmaden på mine forkælelsesweekender.

Screenshot 2021-11-09 16.11.07
Screenshot 2021-11-09 16.11.16
Screenshot 2021-11-09 16.11.27
Screenshot 2021-11-09 16.11.34
Screenshot 2021-11-09 16.11.42
Screenshot 2021-11-11 09.45.52